Cercar

Inici -> Premsa

Presentació de les exposicions «La senda y la trama», de Javier Vallhonrat i «Les ciutats (in)visibles», Xisco Bonnín

4 de juny de 2015

Presentació de les exposicions «La senda y la trama», de Javier Vallhonrat i «Les ciutats (in)visibles», Xisco Bonnín

Ambdues mostres s'inauguraran demà dijous a les 20h i estan incloses al programa PalmaPhoto 2015

Avui s'ha presentat al Casal Solleric de Palma dues exposicions que s'emmarquen dins el programa Palma Photo 2015. Es tracta de les exposicions «La senda y la trama», de Javier Vallhonrat i «Les ciutats (in)visibles», de Xisco Bonnín. A l'acte hi ha assistit el director general d'Educació i Cultura en funcions, Antoni Vera; la coordinadora general de Cultura de l'Ajuntament de Palma en funcions; Maria José Massot, la directora gerent de la Fundació Palma Espai d'Art; Pilar Ribal; el comissari de l'exposició de l'Espai Born, Fernando Gómez de la Cuesta; i els artistes Javier Vallhonrat i Xisco Bonnín.

"Les ciutats (in)visibles" és obra de l'artista mallorquí Xisco Bonnín (Palma 1967). Les sèries fotogràfiques que integren aquest projecte, especialment concebut per a l'Àrea 1 del Casal Solleric, reflecteixen l'amplitud i la versatilitat del fenomen urbà a través de les seves múltiples aparences.

Xisco Bonnín persegueix les seves similituds i les diferències -arquitectòniques i de tota índole-, els seus trets culturals i les històries públiques o anònimes que defineixen la personalitat de la ciutat contemporània genèrica, i el seu propòsit és reflexionar sobre com experimentem els éssers humans la relació amb les nostres ciutats.

Missatges publicitaris, arbres, cotxes, paisatges de rebuig i demolició, zones en construcció, monuments, rètols, carreteres, la mar... Els paisatges que recull el projecte "Les ciutats (in)visibles" componen un repertori iconogràfic que cal abordar tant des d'un punt de vista antropologicocultural com des de les actuals teories artístiques sobre la realitat com a simulacre i la virtualitat subjectiva de tota experiència.

L'exposició està estructurada en tres parts temàtiques (La ciutat submergida, La ciutat contínua i La ciutat espectacle) i es podrá visitar fins el 23 d'agost.

"La senda y la trama", de Javier Vallhonrat, és produïda per l'Institut d'Estudis Baleàrics, amb la col·laboració del Consell de Mallorca i del Consorci de la Serra de Tramuntana. La mostra ja ha passat per les ciutats de Viena, Berlín i Praga, i ara es podrà veure al Casal Solleric de Palma fins al 30 d'agost.

Javier Vallhonrat (Madrid, 1953), Premi Nacional de Fotografia a l'any1995, emprèn entorn de la figura de l'Arxiduc Luis Salvador d'Àustria una de les propostes més innovadores de les quals s'emmarquen en aquest Any Arxiduc, que commemora, durant tot 2015, el centenari de la mort d'aquest intel·lectual de tan estreta relació amb les Illes Balears.

Establint com a camp d'anàlisi els territoris de la Serra de Tramuntana que tant va freqüentar, Vallhonrat recorre els seus camins i, igual que va fer Luis Salvador i fixa una sèrie de fites i itineraris d'experiència des dels quals capta les imatges que componen el principal desenvolupament d'aquest projecte. Unes fotografies de gran format que presenten l'espessa trama vegetal dels boscos de la Tramuntana, mentre es constitueix com una singular metàfora dels camins entrecreuats que tots dos van deixar en el seu esdevenir per la Serra.

El Govern de les Illes Balears va declarar formalment el 2015 Any Arxiduc Lluís Salvador d'Àustria en tot el territori de les Illes Balears, a fi que la seva figura sigui recordada en virtut de la commemoració del centenari de la seva mort (1915-2015).

La rellevància i universalitat de l'arxiduc Lluís Salvador d'Àustria representen una oportunitat per dur a terme un projecte commemoratiu de vocació regional, nacional i internacional, amb l'objecte no sols d'actualitzar la figura de l'arxiduc i difondre la riquesa del seu llegat, sinó també de generar un impacte important en termes turístics, culturals i humanístics.

La present proposta es completa amb l'edició d'un llibre que, no només recull les esmentades fotografies amb la seva ubicació en el mapa, sinó també tots els dibuixos, anotacions i imatges que completen la documentació del present projecte. La publicació conté el pròleg de l'escriptora Carme Riera, recull el text curatorial de Fernando Gómez de la Cuesta i conté la semblança biogràfica realitzada per José María Sevilla. Aquest projecte inclou l'edició d'una carpeta d'obra gràfica produïda en col·laboració amb els tallers de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca.

Per a més informació:
http://javiervallhonrat.iebalearics.org
http://xiscobonnin.com/
http://casalsolleric.palmademallorca.es

Ambdues mostres s'inauguraran el dijous 4 de juny a les 20h.

Data darrera modificació: 4 de juny de 2015

  

© Casal Solleric Passeig del Born 27. 07012 Palma (Illes Balears) Telèfon: 971722092
Correu electrònic: solleric@palma.cat