Noguera: "Volem que els artistes i investigadors tenguin un marc on, des de les arts visuals i els processos de creació, puguin donar respostes i ens ajudin a repensar el món"La convocatòria de contractació de projectes d'arts visuals fou una iniciativa emmarcada dins el Pla de xoc engegat per la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Palma per a pal·liar els efectes de la crisi provocada pel covid-19. En aquest cas, la convocatòria estava pensada per a projectes de creació i investigació amb un límit de 6.000 euros per als projectes artístics i de 4.000 per als d'investigació. Un jurat independent va ser estat l'encarregat de seleccionar els guanyadors: 6 projectes artístics i 3 d'investigació. Els guanyadors varen posar en marxa els seus projectes el mes de juliol i en aquests moments, són a la recta final i a la majoria els podem trobar als carrers de Palma. Ràdio quiosc-mòbil a la plaça de l'Escorxador, 10 personatges per a una pel·lícula que mai es farà en cartells per la ciutat,
Quan tot això acabi...When all this is over mirant els balcons i finestres,
De dins cap a fora a 10 Opis de ciutat i
TAPÍS AL Mercat de l'Olivar.
Els seleccionats de la modalitat de creació per a projectes no expositius foren: Pere Antoni Sastre i Pau Aulí amb
10 personatges per a una pel·lícula que mai es farà; Irene de Andrés amb
Costa luminosa; Mònica Fuster amb
TAPÍS; Bartomeu Sastre amb
Quan tot això acabi...When all this is over; Joan Bennàssar i Associació Circula Cultura amb
Ràdio Activitat Quiosc-Mòbil i Lara Fuster i Miquel Àngel Oliver, amb el projecte
De dins cap a fora.
Volem destacar que tots els projecte tenen una forta voluntat d'arribar a la ciutadania, i una bona part parteixen del diàleg amb els veïns i veïnes o és el que volen provocar. Aquesta tardor els carrers de Palma estaran plens d'art creat per artistes de generacions diverses que increpen el present i la realitat que estam vivint.
Descarrega't el Dossier guanyadors de la Crida de projectes-2020
Els seleccionats en la línia d'investigació foren: Jordi Alomar Payeres amb "Art sonor i pràctiques musicals experimentals a Mallorca (1980-2020)"; La Lioparda Teatre amb "Imaginaris monstruosos" i el treball de Jaume Reus Morro amb "Microbiota institucional i nova normalitat, seguir amb el problema?".
Els projectes seleccionats exploren temàtiques molt diverses dins l'art i el pensament contemporani. Jaume Reus disecciona -a partir d'una metàfora biològica- tres institucions d'art emblemàtiques dins la ciutat: la Fundació Pilar i Joan Miró, Es Baluard i el Casal Solleric; Jordi Alomar fa una recerca molt necessària a una illa capdavantera en les pràctiques musicals experimentals com és Mallorca i La Lioparda Teatre fa una recerca artística del monstre dins la història de l'art i el pensament contemporani des del feminisme, la perspectiva de gènere i la performativitat.
Tot el material elaborat en el procés de recerca es pot trobar en aquesta pàgina web: textos, imatges i vídeos que comuniquen aquestes tres exploracions que ens aporten un contingut prou potent per ser eines de futur que conviden a seguir explorant. La Lioparda va presentar la seva recerca en tres formats diferents, una performance realitzada a la Sala Vermella del Casal Solleric, una conferència a Can Balaguer i un pòster amb imatges i les línies de recerca.
Descarrega't:
Dossier guanyadors de la Crida de projectes d'investigació artística 2020