Cercar

Inici -> Exposicions -> Exposicions vigents

Ditko Unleashed

Casal Solleric / Àrea 1 i Espai Born
Del 29 de setembre 2016 al 8 de gener 2017
Organitza: Editions Deesse, Ajuntament de Palma i Fundació Palma Espai d'Art
Col·labora: Clúster de Còmic i Escola Superior de Disseny de les Illes Balears
Comissariat per: Florentino Flórez i Frédéric Manzano

SteveDitko nasqué el 2 de novembre de 1927 a Johnstown (Pensilvània). Després de passar per l'Escola d'Arts Visuals de Nova York fou contractat per diverses editorials,entre les quals destaquen Charlton i Marvel. A l'exposició, poden veure's dues de les seves portades per a Charlton i dues històries curtes completes per a Marvel-Atlas: A Monster Waits Outside!! (1960) i Earth is Off-Limits!(1963), que permeten apreciar la qualitat dels seus entintats.

A finals de 1961 Marvel llançà Amazing Adult Fantasy, una revista en què totes les historietes eren dibuixades per Ditko i, escrites, per Stan Lee. El 1962 es transformà en Amazing Fantasy, amb un personatge que l'any següent obtingué la seva pròpia capçalera: Amazing Spider-Man. S'han reproduït els originals de la primera història del superheroi adolescent, dipositats actualment a la Biblioteca del Congrés dels Estats Units. El 1963 creà Dr.Strange, l'adaptació cinematogràfica del qual es preveu per a novembre de 2016. A pesar de la creixent popularitat dels seus herois, abandonà Marvel el 1966. A l'exposició poden veure's diverses pàgines de Dr. Strange i Spider-Man, incloent-hi la famosa escena de l'alçament, una de les més populars de la història del còmic, apareguda a Amazing Spider-Man núm. 32. Ditko sempre entengué la seva obra com un tot, del guió al dibuix. En aquesta etapa Lee només es feia càrrec dels diàlegs.

Després del seu pas per Marvel tornà a Charlton, on creà altres herois com Captain Atom o Question, i renovà Blue Beetle. També ajudà el seu amic Wood amb els T.H.U.N.D.E.R. Agents. Per a DC creà Creeper i dibuixà Hawk & Dove, una metàfora de la guerra de Vietnam. Una de les seves portades forma part de l'exposició. Per a l'editorial Warren facturà inoblidables històries amb guions del gran Archie Goodwin. S'inclou una abundant mostra d'aquest material realitzat amb aiguada, a més d'una historieta completa, "The Spirit of the Thing!".

L'exposició permet gaudir amb algunes de les innumerables planxes de terror que dibuixà pera Charlton als setanta, incloent portades. Als vuitanta comença la seva itinerància per les editorials emergents, com New Media, First o Pacific, per ales quals creà l'inoblidable personatge Missing Man. Aquesta dècada foula de la seva tornada a Marvel, llavors només com a dibuixant a llapis. Poden veure's algunes de les seves pàgines per a Drácula, Iron Man o Chuck Norris, però sobretot destaca el conjunt de planxes per a ROM,algunas d'entintades per Craig Russell o John Byrne, entre d'altres.

Amb motiu d'aquesta mostra, l'editorial IDW ha publicat el llibre Ditko Unleashed, un volum de 400 pàgines en què s'inclouen acurades reproduccions de totes les peces. El projecte es complementa amb reproduccions del seu treball més personal i independent, amb personatges com  Mr. A, Static o The Mocker, publicacions originals, un documental que repassa alguns dels seustrets més característics i altres sorpreses.

Duració: des del 29 de setembre de 2016 fins el 8 de gener de 2017.

Lloc de celebració: Àrea 1 i Espai Born

Galeria multimedia

Imatges

Ditko - 1 Ditko - 2 Ditko - 3 Ditko - 4

veure més imatges

Data darrera modificació: 7 d'octubre de 2016

  

© Casal Solleric Passeig del Born 27. 07012 Palma (Illes Balears) Telèfon: 971722092
Correu electrònic: solleric@palma.cat