Cercar

Inici -> Activitats i convocatòries

Crida de creació i recerca - 2021

L'Àrea de Cultura i Benestar Social de l'Ajuntament de Palma ha convocat aquest 2021 una crida per a la contractació de projectes de creació i recerca artística per a contractar 3 projectes de creació dirigits a artistes del camp de les arts visuals i 1 projecte de recerca artística dirigit a agents culturals, per a desenvolupar durant 2021.

El jurat ha estat format per professionals proposats per la Comissió delegada d'Arts Visuals del Consell Municipal de la Cultura i la Direcció General d'Arts Visuals que son Juan Carlos Rego de la Torre, Antònia Maria Perelló Ferrer, María Hevia Blach i Alejandro de Ysasi Alonso.

Per unanimitat el jurat ha seleccionat les següents propostes:

Recuerdos inestables para un contra-relato

Jorge Conde

Projecte de creació sobre com habitar una selecció d'espais liminars trobats a la perifèria de Palma al mateix temps que se'ls proporcionen 'records' en un temps també liminar. Això s'aconseguirà a través d'una ficció especulativa hipertextual construïda a partir de 7 intervencions realitzades in situ amb un enfocament eco-social. Aquests 'episodis' compondran un contrarelat de la liminaritat i l'aïllament. Mitjançant diferents disciplines i hibridacions, es produirà una estructura no seqüencial composta per referències creuades, experiències, significats i records.

La recerca es resoldrà amb un cos d'obres multidisciplinàries integrat pels texts de ficció, 7 cartells representatius de les 7 intervencions o episodis, 7 microclips de vídeo, instal·lacions, fotografies, registres sonors, documentació, continguts web, rastres en xarxes socials i altres hibridacions que, en el seu conjunt, conformaran un constructe artístic de tall especulatiu. Tot aquest material serà accessible des del web del projecte.

PROJECTE DE CREACIÓ D'OBRA GRÀFICA

L'assasin de l'assasin

José Juan Fiol Alemany

Aquest projecte es durà a terme als tallers de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca gràcies a l'acord signat entre ambdues parts.

Amb la finalitat de desenvolupar una cerca plàstica que generi retrats del possible assassí de Raoul (Alex) Villain a partir de l'experimentació de processos vinculats a l'àmbit de l'obra gràfica i en al·lusió a L'obra d'art en l'època de la seva reproductibilitat tècnica, de Walter Benjamin, escrit l'any en què van assassinar Villain i amb un possible germen a l'Eivissa que varen compartir uns anys abans.

El projecte es materialitzarà utilitzant fotografies de l'època a partir de les quals es realitzaran serigrafies en funció dels trets definits per Cesare Lombroso i els mesuraments d'Alphonse Bertillon, que una vegada entintades generaran diferentsretrats del possible assassí, sent el resultat una recerca realitzada avui sobre un succés ocorregut el 1936 i a partir d'una tècnica tan sovint utilitzada com cartelleria en les primeres dècades del segle XX i que es va utilitzar amb finalitats artístiques per primera vegada per Guy Maccoy el 1932.

https://www.instagram.com/josejfiol/?hl=es

https://www.facebook.com/josejuan.fiolalemany

Fluo, que esconde la superficie

Letícia Muñoz María

FLUO és una proposta d'instal·lació performativa participativa que pretén generar un discurs plural i obert en el panorama artístic actual de Mallorca, que inclogui la pràctica corporal i la multidisciplinarietat. La base de treball serà l'espai arquitectònic de l'entresol del Casal Solleric, que es transformarà en instal·lació performativa i espai viu, mitjançant el diàleg entre cos-objecte-espai que es generi amb l'ús de cinta adhesiva fluorescent que anirà modificant l'espai, per a crear una peça de videoart. El resultat del procés de treball consistirà en un vídeo que inclourà els elements de treball més significatius dels participants i una videoperformance que inclourà tots els espais FLUO creats i les seves interrelacions entre els participants.

https://youtu.be/0SicL70Gm3k

PROJECTE DE RECERCA

Metodologías críticas para proyectos de investigación-acción en la práctica artística contemporánea, Memory work, story-telling, estadística opaca y contra visualidades para la protección de las identidades vulnerables en proyectos artísticos de impacto social

Andrea Corrales Devesa

Aquest projecte de recerca cerca aprofundir en metodologies de treball en ciències socials que es troben en projectes d'art contemporani ¿i viceversa¿, tenint esment i especial atenció a la manera en la qual podem crear espais de seguretat per a les persones afectades que involucram en la nostra recerca.

"Molts projectes artístics hibriden metodologies pròpiament artístiques i altres d'aquelles pròpies de les ciències socials: l'entrevista, l'estadística, l'observació o la representació de dades. Com a investigadora i artista, he duit a terme diferents projectes que es nodreixen de la intersecció de metodologies i aproximacions, on s'utilitzaven tècniques de recompte i visualització de dades pròpia de l'estadística, i es mesclaven mètodes d'anàlisi quantitativa així com qualitativa (entrevistes).A partir d'aquesta experiència pràctica, he anat aprofundint en la meva cerca, documentació i creació d'eines de treball híbrid que serveixi a manera d'inspiració per a unes bones pràctiques dins el context de la creació contemporània, investigant les possibilitats tècniques que podem navegar quan tractam amb grups poblacionals que estan en aquesta cruïlla de visibilitat, opacitat, exposició i vigilància."

El jurat vol deixar constància de la valoració molt positiva feta de la proposta d'obra gràfica Restes d'un cadàver i de les propostes de creació Elegías íntimas i Creació d'una peça sonora-visual per mitjà d'un tanc d'ones modificat.


Descàrrega d'arxius

Galeria multimedia

Imatges

Imatge1_Jorge Conde Imatge2_Jorge Conde Imatge1_JJ Fiol Imatge2_JJ Fiol

Data darrera modificació: 21 de desembre de 2021

  

© Casal Solleric - Mesures COVID-19 Passeig del Born 27. 07012 Palma (Illes Balears) Telèfon: 971722092
Correu electrònic: solleric@palma.cat