Cercar

Inici -> Banner_Fantasma 77

FANTASMA '77 -
ICONOCLÀSTIA ESPANYOLA

Casal Solleric

Planta Baixa

Comissariat: Matteo Guiddi, Jorge Luis Marzo i Rebecca Muttell


Des del dia 22 d'octubre fins al 6 de desembre

Dins del marc de l'exposició es duran a terme les Jornades Internacionals Les imatges SÓN la memòria històrica, que tindran lloc al Teatre Municipal Catalina Valls, els dies 23 i 24 d'octubre, al matí i horabaixa. La inscripció és gratuïta i s'ha de fer per correu electrònic a solleric@palma.cat  

https://www.palmacultura.cat/documentos/D_2962.pdf

El present projecte d'exposició té com a objectiu assolir una àmplia reflexió sobre la constitució de la memòria pública del dictador Francisco Franco en l'espai públic de la democràcia, en tant que aquesta memòria es configura mitjançant estatuària monumental, especialment eqüestre.

El vehicle del present projecte consisteix en la interpretació d'aquesta estatuària a la llum de l'evolució jurídica i política de les lleis de memòria històrica de l'Estat Espanyol, que afecten la genealogia, evolució i destí de les diferents peces monumentals referenciades.

La principal d'aquestes lleis és la d'Amnistia (Llei 46/1977), del 15 d'octubre de 1977, aprovada per majoria a les Corts espanyoles, per la qual els delictes comesos per l'Estat durant la dictadura quedaven exempts de ser processats.

Aquesta llei suposava la implementació d'una condició espectral del franquisme, perquè emplaçava la dictadura a esdevenir

memòria etèria i intangible, inabastable des del present. Tanmateix, l'efecte d'aquesta profunda distorsió és la paradoxa d'una iconografia del dictador operant simbòlicament fins els nostres dies.

Per tant, el present projecte (una reflexió acadèmica que adopta formats artístics) té com a pal de paller la interpretació de la presència pública monumental del dictador en relació a aquesta condició espectrològica de la memòria, en una doble direcció: el franquisme com a espectre i la democràcia com a ecosistema d'aquest fantasma.

Organitza:

Direcció General d'Arts Visuals de la Regidoria de Cultura i Benestar Social de l'Ajuntament de Palma

Duració: des del 22 d'octubre fins el 6 de desembre de 2020.

Zona Casal Solleric

Lloc de celebració:

Casal SollericData darrera modificació: 20 d'octubre de 2020

  

© Casal Solleric - Mesures COVID-19 Passeig del Born 27. 07012 Palma (Illes Balears) Telèfon: 971722092
Correu electrònic: solleric@palma.cat