Cercar

Inici -> Fundaciˇ Palma Espai d'Art -> Casal Solleric

RENATE GRAF. Traces

A partir dels 18 anys, Renate Graf va comenšar a mirar el mˇn com necessitant guardar "llibres de records d'imatges". MÚs tard, aquests "llibres" la varen conduir a la prÓctica de fotografia que reflectia una forma inusual de mirar el mˇn.

Renate Graf Ús una fot˛grafa autodidacta. Mentre va ser l'esposa d'Anselm Kiefer va visitar zones extremes del mˇn en les quals va captar amb gran passiˇ "altres cares del mˇn" amb una perspicaš visiˇ fotogrÓfica, com una forma expandida de veure i recordar els seus descobriments. Les seves fotografies es varen convertir en un signe d'una comprensiˇ mÚs sÓvia.

Renate Graf veu en les seves fotografies una altra forma de llenguatge, com una autoconversa que explica l'art i el mˇn. Per˛ aquestes explicacions no tenen una naturalesa l˛gica sinˇ visual. Patrick Kinmonth parla de la "cÓmera poŔtica", amb la qual Graf desenvolupa les seves impressions del mˇn. L'artista utilitza una tŔcnica molt tradicional que no tÚ res a veure amb la fotografia digital, incloent un paper hongarŔs que ja existia a principis del segle denou. Revela les seves imatges en una cambra obscura pr˛pia amb l'ajuda d'un mestre impressor indi. El resultat sˇn imatges petites, Ýntimes i molt representatives de la seva particular forma d'entendre la fotografia.

Les fotografies de Renate Graf aporten a l'espectador una visiˇ contemporÓnia del mˇn amb una estŔtica pr˛pia de la fotografia pionera. Aquesta tensiˇ dialŔctica es fa evident immediatament en observar-les.
Les fotografies de Renate sˇn documents gairebÚ monocroms ┐sovint acompanyats de texts manuscrits┐ que ens situen prÓcticament fora de la realitat, ja que el text no explica les imatges i les imatges no ilĚlustren els texts. L'artista mostra una altra cultura dels objectes i de la seva comprensiˇ. Per aix˛ prefereix llocs i pa´sos perifŔrics com Hampi a l'═ndia, el llac Baikal, SibŔria o les illes HŔbrides, per˛ tambÚ entorns ru´nosos com el cementeri Marxer a Viena i certs llocs de SicÝlia i VenŔcia, aixÝ com, i especialment, obres d'Anselm Kiefer i retrats de l'artista.

La biografia de Renate Graf i les seves visions fotogrÓfiques conformen un tot, una unitat autobiogrÓfica que ens aproxima a la realitat com una narraciˇ abstracta. Les seves imatges recorden vÝvidament aquesta fotografia dels exploradors cientÝfics que documentava emplašaments ins˛lits dels continents.

Hi ha un fort component conceptual que aglutina els diferents temes tractats per l'artista en un mateix llenguatge visual. Renate Graf estima fotografiar al desert, a Órees ventoses i, en general, on no existeix un sentit del temps. En aquesta volatilitat de la realitat "subjecta" elements frÓgils que es converteixen en vÝvides fotografies que guarden la seva pr˛pia mem˛ria. Sˇn petjades o impressions de records que se situen totalment fora de la l˛gica dels objectes de consum, ja que atresoren fantasies Ýntimament lligades a la dorment consciŔncia humana.

Dieter Ronte

Organitza:

Ajuntament de Palma
Fundaciˇn Banco Santander

Patrocini: Stiftung fŘr Kunst und Kultur e.V. Bonn

Duraciˇ: des del 16 de gener fins el 15 de marš de 2015.

Lloc de celebraciˇ: Casal Solleric. └rea 1

Lloc de l'exposiciˇ

Data darrera modificaciˇ: 20 de marš de 2015

  

© Casal Solleric Passeig del Born 27. 07012 Palma (Illes Balears) TelŔfon: 971722092
Correu electr˛nic: solleric@palma.cat